2,5K
Suroviny
- Těsto:
- 650g hladké mouky
- 250g moučkového cukru
- 100g medu
- 50g másla
- 4 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky koření do perníku (skořice, muškátový oříšek, koriandr, fenykl, zázvor, hřebíček, nové koření, anýz, badyán, pepř, kardamon)
- 2 lžičky kakaa
- Na zdobení:
- 1 bílek
- 150 - 200g 3x prosátého moučkového cukru
- 2 lžičky solamylu
- 1 lžička citrónové šťávy
Postup přípravy
-
Z uvedených ingrediencí vytvoříme tužší těsto, které zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme do chladničky. Tam jej necháme několik dnů odpočinout.
-
Z těsta vyválíme placku silnou asi 3mm, z které pak vytvarujeme tvary perníčků. Ty klademe na vymazaný plech (nebo na pečící papír), vložíme do předem vyhřáté trouby a při teplotě 180 stupňů pečeme asi 15 minut.
-
Po upečení ještě teplé potřeme rozmíchaným žloutkem. Perníčky díky tomu budou krásně lesklé.
-
Při přípravě polevy je nejdůležitější velmi pečlivě několikrát prosít moučkový cukr, který zamícháme s bílkem, citrónovou šťávou a solamylem (ten zajistí lesk polevy). Mixérem nebo ručně vypracujeme polevu, kterou naplníme do zdobících sáčků a zdobíme.