Domácí sachr dort

autor: České tradice - Martin
2,6K views

Domácí sachr dort

Vytisknout recept
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Suroviny

  • 130 g hořká čokoláda
  • 8 bílků
  • 6 žloutků
  • 250 g krystalový cukr
  • 100 g strouhanka
  • 60 g hladká mouka
  • 40 g kakao
  • 200 g másla nebo Hery
  • špetka soli
  • čokoládová poleva
  • 400g marmelády
  • 250ml šlehačky

Postup přípravy

  1. Máslo s hořkou čokoládou dáme do misky (obojí by mělo mít  pokojovou teplotu) a necháme pomalu rozpustit v mikrovlné troubě. Aby se čokoláda nespálila, tak po pár vteřinách mikrovlnou troubu stopneme a promícháme čokoládu s máslem. Postup opakujeme, dokud se obě suroviny nespojí v tekutou směs, kterou dáme vychladit do ledničky.

  2. Zatímco bude čokoládová směs chladnout, tak si vymícháme z bílků a 1/2 dávky cukru tuhý sníh. Žloutky a druhou 1/2 cukru vyšleháme v druhé míse do pěny.

  3. Než nám v ledničce vychladne teplá hmota, tak si můžeme vymazat dortovou formu a vysypat strouhankou. Z ledničky si vyndáme na pokojovou teplotu zchlazenou čokoládu s máslem a zamícháme do pěny ze žloutků.

  4. Do směsi žloutků, cukru, másla a čokolády vmícháme směs strouhanky, mouky a kakaa, které jsme si v jiné misce smíchali dohromady. Pomalu vmícháme i tuhý sníh a vytvoříme hnědé nadýchané těsto.

  5. Hotové těsto přelijeme do vymazané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě cca 1h na 180 st. C.

  6. Hotový korpus je potřeba nechat úplně vychladnout a pak teprve rozříznout. Korpus rozřízneme na 2-3 díly, které poctivě promažeme marmeládou. Marmeládu je dobré si na pár vteřin nechat rozehřát v mikrovlnce - lépe se roztírá, krásně prosákne celým korpusem a dort pak drží pěkně pohromadě. Marmeládou namažeme i z boků a z vrchu dortu. Doporučujeme dort namazaný marmeládou do druhého dne nechat odležet a teprve pak polít čokoládovou polevou. Polevu nalijeme jak na vrch, tak z boku dortu.

    Dort pečeme v kulaté formě o průměru 26cm, z dortu je krásných 8 velkých porcí nebo 12 "dietnějších" kousků 🙂

    Dobrou chuť!

Související příspěvky

Vložit komentář

* Použitím tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a manipulací s těmito údaji prostřednictvím této webové stránky.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Podmínky využití textů naleznete na konci každého článku.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Tyto webové stránky využívají k poskytování svých služeb soubory cookies. Potvrdit Více informací