Suroviny
- 130 g hořká čokoláda
- 8 bílků
- 6 žloutků
- 250 g krystalový cukr
- 100 g strouhanka
- 60 g hladká mouka
- 40 g kakao
- 200 g másla nebo Hery
- špetka soli
- čokoládová poleva
- 400g marmelády
- 250ml šlehačky
Postup přípravy
-
Máslo s hořkou čokoládou dáme do misky (obojí by mělo mít pokojovou teplotu) a necháme pomalu rozpustit v mikrovlné troubě. Aby se čokoláda nespálila, tak po pár vteřinách mikrovlnou troubu stopneme a promícháme čokoládu s máslem. Postup opakujeme, dokud se obě suroviny nespojí v tekutou směs, kterou dáme vychladit do ledničky.
-
Zatímco bude čokoládová směs chladnout, tak si vymícháme z bílků a 1/2 dávky cukru tuhý sníh. Žloutky a druhou 1/2 cukru vyšleháme v druhé míse do pěny.
-
Než nám v ledničce vychladne teplá hmota, tak si můžeme vymazat dortovou formu a vysypat strouhankou. Z ledničky si vyndáme na pokojovou teplotu zchlazenou čokoládu s máslem a zamícháme do pěny ze žloutků.
-
Do směsi žloutků, cukru, másla a čokolády vmícháme směs strouhanky, mouky a kakaa, které jsme si v jiné misce smíchali dohromady. Pomalu vmícháme i tuhý sníh a vytvoříme hnědé nadýchané těsto.
-
Hotové těsto přelijeme do vymazané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě cca 1h na 180 st. C.
-
Hotový korpus je potřeba nechat úplně vychladnout a pak teprve rozříznout. Korpus rozřízneme na 2-3 díly, které poctivě promažeme marmeládou. Marmeládu je dobré si na pár vteřin nechat rozehřát v mikrovlnce - lépe se roztírá, krásně prosákne celým korpusem a dort pak drží pěkně pohromadě. Marmeládou namažeme i z boků a z vrchu dortu. Doporučujeme dort namazaný marmeládou do druhého dne nechat odležet a teprve pak polít čokoládovou polevou. Polevu nalijeme jak na vrch, tak z boku dortu.
Dort pečeme v kulaté formě o průměru 26cm, z dortu je krásných 8 velkých porcí nebo 12 "dietnějších" kousků 🙂
Dobrou chuť!