Suroviny
- KOŠÍČKY
- 200g hladká mouka
- 150g cukr moučka
- 160g Hera
- 110g mleté ořechy
- 1/2 lžička skořice
- OŘECHOVÁ HMOTA
- 150g mletých ořechů
- 150g másla
- 150g cukr moučka
- mléko
- rum
- vanilkový cukr
- mandle a vlašské ořechy
- čokoládová poleva
Postup přípravy
-
Týden až dva před Vánocemi je čas připravit si košíčky (plnit je budeme až těsně před svátky.
Suroviny pro přípravu košíčků smícháme dohromady a vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do folie a dáme odpočinout do lednice.
-
Druhý den vyndáme těsto z lednice, na vále propracujeme a malé kousky vtačíme do formiček košíčků. Stačí docela málo (těsto pečením nabyde - pokud pečeme poprvé, pak se jistě vyplatí upéct jeden košíček, abychom dostali představu, kolik těsta do košíčku stačí vmáčknout).
-
Vložíme do 180 stupňů předem vyhřáté trouby a pečeme cca. 10 minut. Doba pečení je závislá na typu trouby. Zcela určitě se vyplatí pečení sledovat a v momentě, kdy košíčky začnou zlátnout, je z trouby vyndáme a po krátkém vychladnutí je vyklepneme z formiček.
Po vyklepnutí je uložíme do papírovým ubrouskem vyložené krabice na chladné místo.
-
Několik dní před Vánocemi je čas na dokončení tohoto cukroví. Košíčky máme hotové a tak se můžeme pustit do náplně košíčků.
Mleté oříšky uvaříme v trošce mléka. Mezitím utřeme máslo a cukr a přidáme rum a vanilkový cukr. Nakonec vmícháme vychladlou kaši z oříšků.
-
Vzniklou směsí plníme košíčky. Po naplnění dáme do lednice vychladnout a připravíme si čokoládovou polevu, do té pak košíčky namočíme a hned po namočení ozdobíme půlkou vlašského ořechu nebo oloupanou mandlí.