2,5K
Suroviny
- 400g krup
- 50g sušených hub
- 40g sádla (lze nahradit olejem)
- lžička sušené majoránky
- půl lžičky pepře
- lžička soli
- lžička kmínu
- 4-6 stroužků česneku
Postup přípravy
-
Kroupy několikrát propláchneme pod tekoucí vodou a poté je zalijeme vodou, přidáme sůl a půlku dávky sádla a dáme vařit. Vaříme do měkka.
-
V druhém kastrolku vložíme sušené houby do vroucí vody a spolu s kmínem vaříme také do měkka.
-
Mezitím si vymažeme zbytkem sádla pekáček do kterého dáme uvařené kroupy, přidáme uvařené houby včetně vody z hub a spolu s prolisovaným česnekem, pepřem a majoránkou promícháme. Poté pekáček vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 150 stupňů pečeme asi 30 minut (dokud se voda z hub nevyvaří). Během pečení směs několikrát promícháme.
Černý kuba je postní jídlo, nicméně kdo má chuť, může si do něj před zapečením přidat škvarky, nebo na menší kousky nakrájené maso, které vám třeba zbylo z předešlého jídla.