Úvod RECEPTYRecepty podle typu Žitný kvásek

Žitný kvásek

autor: České tradice - Martin
238 zobrazení

Žitný kvásek

Žitný kvásek Recepty podle typu Žitný kvásek European Vytisknout recept
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Suroviny

  • - žitná mouka
  • - voda

Postup přípravy

Záměrně není uvedené množství surovin, ten není důležitý, důležitý je poměr surovin, až se vám povede si kvásek "ochočit", sami přijdete na to, kolik mouky a kolik tekutiny je třeba přidat pro získání ideální konzistence kvásku. Já se řídím tím, že kvásek by měl mít po nakrmení hustotu cca jako lívancové těsto.

1. den

  • v 1l sklednici rozmíchat 100g mouky + 125ml vody v pokojové teplotě
  • přikrýt ubrouskem, utěrkou, talířkem apod. a nechat stát, ideální teplota do 25st °C, při vyšších teplotách v kuchyni je vhodnější najít chladnější místo bytu

2. den

  • přidáme 50g mouky a 125ml vody

3. den

  • přidáme 50g mouky a 60ml vody
  • už můžete pozorovat drobné bublinky

4. den

  • přidáme opět 50g mouky a 60ml vody
  • kvásek už by měl pěkně pracovat a znásobovat svůj objem
  • kvásek by měl mít nakyslou vůni, "hladový" kvásek hodně voní octem

Udržování kvásku

  • po odebrání kvásku do pečiva stačí přidat mouku a naředit do požadované konzistence lívancového těsta
  • pokud pečete 2-3x týdně, stačí takto na kuchyňské lince kvásek udržovat pravidelným přikrmováním, stačí lžíce mouky denně
  • dali jste péct chleba a zapomněli jste si ve sklenici nechat trochu na základ dalšího kvásku? Nezoufejte a odeberte si z připraveného kvasu na chleba, jen pozor, musí to být jen připravený žitný kvas, bez přidaného koření
  • pokud nepečete často, přidejte do kvásku více mouky, vytvořte si hustou hmotu a tu uložte do chladu, až budete chtít péct, stačí hmotu ohřát na pokojovou teplotu a rozředit, kvásek se do pár hodin rozjede
  • zahuštěný kvásek jde také zmrazit, po rozmražení opět stačí naředit
  • výbornou zkušenost mám se sušením kvásku - kvásek stačí rozetřít v tenké vrstvě na pečící papír a nechat uschnout, po usušení nalámat na menší kousky a uložit do sklenice, vydrží opravdu velmi dlouho. Pak stačí pár sušených plátků ve sklenici namočit, počkat na rozpuštění, rozmíchat, přidat mouku a počkat, až se kvásek probudí k životu

Tipy

  • použít lze celozrnou jemně mletou mouku nebo i žitnou chlebovou
  • pšeničný kvásek (pro použití pro pečení světlého pečiva) vyrobíte stejně, jen s pšeničnou moukou
  • abyste měli přehled, jak kvásek roste, můžete si hned po nakrmení označit na sklenici rysku fixou a nebo nasadit gumičku na sklenici

Poznámka

Autor: Jitka Bestajovská

Související příspěvky

Vložit komentář

* Použitím tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a manipulací s těmito údaji prostřednictvím této webové stránky.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Tyto webové stránky využívají k poskytování svých služeb soubory cookies. Potvrdit Více informací

Podmínky využití textů naleznete na konci každého článku.
X