Záměrně není uvedené množství surovin, ten není důležitý, důležitý je poměr surovin, až se vám povede si kvásek "ochočit", sami přijdete na to, kolik mouky a kolik tekutiny je třeba přidat pro získání ideální konzistence kvásku. Já se řídím tím, že kvásek by měl mít po nakrmení hustotu cca jako lívancové těsto.
1. den
v 1l sklednici rozmíchat 100g mouky + 125ml vody v pokojové teplotě
přikrýt ubrouskem, utěrkou, talířkem apod. a nechat stát, ideální teplota do 25st °C, při vyšších teplotách v kuchyni je vhodnější najít chladnější místo bytu
2. den
přidáme 50g mouky a 125ml vody
3. den
přidáme 50g mouky a 60ml vody
už můžete pozorovat drobné bublinky
4. den
přidáme opět 50g mouky a 60ml vody
kvásek už by měl pěkně pracovat a znásobovat svůj objem
kvásek by měl mít nakyslou vůni, "hladový" kvásek hodně voní octem
Udržování kvásku
po odebrání kvásku do pečiva stačí přidat mouku a naředit do požadované konzistence lívancového těsta
pokud pečete 2-3x týdně, stačí takto na kuchyňské lince kvásek udržovat pravidelným přikrmováním, stačí lžíce mouky denně
dali jste péct chleba a zapomněli jste si ve sklenici nechat trochu na základ dalšího kvásku? Nezoufejte a odeberte si z připraveného kvasu na chleba, jen pozor, musí to být jen připravený žitný kvas, bez přidaného koření
pokud nepečete často, přidejte do kvásku více mouky, vytvořte si hustou hmotu a tu uložte do chladu, až budete chtít péct, stačí hmotu ohřát na pokojovou teplotu a rozředit, kvásek se do pár hodin rozjede
zahuštěný kvásek jde také zmrazit, po rozmražení opět stačí naředit
výbornou zkušenost mám se sušením kvásku - kvásek stačí rozetřít v tenké vrstvě na pečící papír a nechat uschnout, po usušení nalámat na menší kousky a uložit do sklenice, vydrží opravdu velmi dlouho. Pak stačí pár sušených plátků ve sklenici namočit, počkat na rozpuštění, rozmíchat, přidat mouku a počkat, až se kvásek probudí k životu
Tipy
použít lze celozrnou jemně mletou mouku nebo i žitnou chlebovou
pšeničný kvásek (pro použití pro pečení světlého pečiva) vyrobíte stejně, jen s pšeničnou moukou
abyste měli přehled, jak kvásek roste, můžete si hned po nakrmení označit na sklenici rysku fixou a nebo nasadit gumičku na sklenici
Podmínky využití textů naleznete na konci každého článku.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Tyto webové stránky využívají k poskytování svých služeb soubory cookies. PotvrditVíce informací
2 komentáře
Kolik kvasku použít do 500gr mouky na chleba? Děkuji Věra Parýzková
Dobrý den Věro, podle síly kvásku by mělo stačit 1 až 2 polévkové lžíce.
Mnoho zdaru při pečení! Jitka