2,5K
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 100 g pískového cukru
- 1/8 l smetany
- 3 žloutky
- 150 g másla
- sůl
- 150 mandlí
- mouka na vyválení těsta
- tuk na vymazání plechu
- žloutek na potření vánočky
Postup přípravy
- Do prosáté mouky rozdrobíme droždí a cukr. Zalijeme částí vlažné smetany.
- Lehce zahrneme moukou a odložíme na teplé místo vykynout.
- Poté přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli, strouhané oloupané mandle a zbytek vlažné smetany.
- Vše společně vymícháme na hladké vláčné těsto, které přikryjeme a necháme náležitě vykynout. Těsto dáme na moukou vysypaný vál a rozdělíme do pěti dílů, ze kterých vyválíme pruhy. 3 pruhy spleteme a přendáme na tukem vymazaný plech, zbylé 2 pruhy smotáme a položíme na spodní 3 pruhy.
- Potřené rozmíchaným žloutkem a zvolna pečeme dozlatova.