2,5K
Suroviny
- 3 žloutky
- 12 dkg cukru
- 18 dkg tuku (máslo Stela)
- 75 dkg polohr.mouky
- 4 dkg droždí
- půl prášku do pečiva
- 3/8 l mléka
- citr. kůra
- hrozinky
- kand. ovoce
- mandle
Postup přípravy
- Zpracujeme těsto na necháme 2-3 hodiny kynout.
- Během kynutí 2-3x propracujeme a necháme znovu kynout. Při posledním míchání zapracujeme do těsta rozinky, kand. ovoce a oloupané a nasekané mandle.
- Těsto rozdělíme na 9 dílu a upleteme vánočku. Dáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 15 minut kynout.
- Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°C asi 50 minut. Pokud chceme dělat mazanec, postupujeme stejně až do vykynutí. Potom uděláme na plech bochánek, který ostrým nožem nahoře křížem nařízneme. Opět necháme asi 15 min. kynout, potřeme vejcem a pečeme stejně jako vánočku.