2,5K



Suroviny
- 1 a 1/2 kg polohrubé mouky
- 30 dkg másla
- 30 dkg cukru
- 2 žloutky
- 1 - 2 vařené nastrouhané brambory
- hrozinky namočené v rumu
- vlašské ořechy
- citronová kůra
- 1 a 1/2 vanilkového cukru
- 5 dkg droždí
- vlahé mléko
- trochu mandlí na posypání vánoček
Postup přípravy
- Zpracujeme tužší těsto a necháme v teple kynout, můžeme ještě jednou srazit a necháme kynout podruhé.
- Pak upleteme 2 vánočky, do kterých zapícháme na třech místech svrchu špejle, aby vánočka nespadla.
- Necháme vánočku nakynout, potřeme vejcem, posypeme jemně nasekanými mandlemi a volně pečeme.
Vánočka je díky vařeným bramborám vlahá a krásně měkká.