Trhanec či císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn je původně rakouský pokrm. Je vlastně nadýchaná placka, která se na pánvi roztrhá a opeče se s libovolným ovocem.
Suroviny
- 4ks vejce
- 20g cukr krystal
- 1 sáček vanilkový cukr
- 250ml mléka
- 200g hladká mouka
- 50g rozinky
- 100 g másla
- špetka soli
- 50g vlašské ořechy
- 1 větší jablko
- cukr moučka na posypání
Postup přípravy
-
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem, solí a přidáme mléko a mouku. Vypracujeme hladkou směs, kterou necháme chvilku odpočinout.
-
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a velmi opatrně a pomalu jej vmícháme do žloutkové směsi.
-
V pánvi rozpustíme polovinu másla, na něj vlejeme těsto (mělo by mít asi 2-3 cm na výšku), posypeme rozinkami a pomalu (nejlépe pod pokličkou) pečeme.
-
Když je těsto z jedné strany upečené, tak jej obrátíme. To není úplně jednoduché a tak se vám možná stane, že se placka roztrhne. To ovšem nevadí, protože to má v názvu. A také protože, když je placka upečena, tak ji natrháme na menší kousky.
-
Do pánve vložíme zbytek másla a nechame ho rozpustit. Přidáme cukr a nechame trošičku zkaramelizovat. Přidáme oloupané a na malé kousky nakrájené jablko a vlašské ořechy.
-
Na konec přidáme na kousky natrhanou placku a vše spolu promícháme. Servírujeme na talíři posypané moučkovým cukrem.