Suroviny
- 400g polohrubé mouky
- 200g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- cca 1l mléka (může být i smetana)
- 50g droždí
- 75g cukru
- 55ml oleje
- špetka soli a trochu muškátového oříšku (nastrouhaného)
Postup přípravy
Z cukru, vlažného mléka a droždí zaděláme kvásek, po vzejití přidáme postupně všechny přísady a zaděláme na těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Těsto vystačí na 6-8 koláčů, samozřejmě podle toho jak je chceme velké. Válečkem každý koláč rozválíme a přeneseme na vymazaný plech. Okraje koláčů natřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem a poklademe jakýmkoliv ovocem, řeznou plochou nahoru, nebo marmeládou apod. Výborné jsou s tvarohovou nádivkou, na ní pak ještě poklademe ovoce nebo. Ve všech případech nahoru použijeme drobenku, kterou přitiskneme rukou, aby nepadala. Pečeme ve vyhřáté troubě (220°C), asi po 10 min. teplotu zmírníme a dopečeme.
Tvarohová nádivka:
250g tvarohu, 30g másla, 1 vejce, 50g cukru s vanilkou, 2 lžíce mléka, 20g rozinek, trochu muškátového oříšku a nastrouhanou citrónovou kůru. Máslo utřeme se žloutkem přidáme ostatní přísady a nakonec sníh z bílku.
Drobenka:
130g tuku, 130g cukru s vanilkovým cukrem a asi 200g hrubé mouky. Můžeme přidat trochu kokosové moučky nebo sekaných mandlí.