

Suroviny
- 500g polohrubé mouky
- ¼l mléka
- 30g droždí
- 100g rostlinného tuku
- 70g cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- citrónová kůra (z pečlivě omytého citrónu)
- 1 vanilinový cukr
- 1 žloutek na potření těsta
- máslo nebo ztužený tuk na vymazání plechu (popř. pečící papír)
Postup přípravy
- Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka. Kvásek přikryjeme a na teplém místě necháme 10 – 15 minut vykynout.
- Rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilinový cukr a trochu strouhané citrónové kůry.
- Přidáme vykynutý kvásek, mouku, špetku soli, vlažné mléko a zaděláme těsto.
- Dobře vypracované těsto (hladké, nelepkavé) lehce poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
- Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozválíme na asi 2 cm silný plát. Menším kulatým tvořítkem na koblihy či sklenkou vykrajujeme kolečka. Rýhovaným ozdobným kolečkem či zdobným nožem na nich vytvoříme mřížky, přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 20-30 min kynout.
- Potom potřeme žloutkem a v dobře vyhřáté troubě upečeme do červena. Vychladlé jidášky rozřízneme, potřeme máslem a medem a pocukrované podáváme.
Také můžeme z těsta nakrájet a vytvarovat dlouhé válečky, různě je zatočit, potřít žloutkem, posypat loupanými sekanými mandlemi a upéct.