2,9K
Suroviny
- 500 g polohrubé nebo hladké mouky
- ¼l mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 70 g rostlinného tuku
- 70 g krupicového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- citrónová kůra (z pečlivě omytého citrónu)
- 1 vanilinový cukr
- 1 žloutek na potření těsta
- máslo nebo ztužený tuk na vymazání plechu (popř. pečící papír)
- med a máslo na potření hotových jidášků (smícháno v poměru 2 díly medu a 1 díl másla)
Postup přípravy
- Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka. Kvásek přikryjeme a na teplém místě necháme 10 – 15 minut vykynout.
- Rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilinový cukr a trochu strouhané citrónové kůry.
- Přidáme vykynutý kvásek, mouku, špetku soli, vlažné mléko a zaděláme těsto.
- Dobře vypracované těsto (hladké, nelepkavé) lehce poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
- Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozválíme na asi 1 cm silné válečky, ze kterých vytvarujeme zamotané tvary. Přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 20 min kynout.
- Potom potřeme žloutkem a v troubě vyhřáté na 180° C pečeme cca 15 min do zlatova. Ještě teplé potíráme směsí másla a medu.