Úvod RECEPTYRecepty podle typuSladké pochoutky Jidášky

Jidášky

Jidášky Sladké pochoutky Jidášky European Vytisknout recept
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Suroviny

  • 500g polohrubé mouky
  • ¼l mléka
  • 30g droždí
  • 100g rostlinného tuku
  • 70g cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • citrónová kůra (z pečlivě omytého citrónu)
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 žloutek na potření těsta
  • máslo nebo ztužený tuk na vymazání plechu (popř. pečící papír)

Postup přípravy

  1. Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka. Kvásek přikryjeme a na teplém místě necháme 10 – 15 minut vykynout.
  2. Rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilinový cukr a trochu strouhané citrónové kůry.
  3. Přidáme vykynutý kvásek, mouku, špetku soli, vlažné mléko a zaděláme těsto.
  4. Dobře vypracované těsto (hladké, nelepkavé) lehce poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
  5. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozválíme na asi 2 cm silný plát. Menším kulatým tvořítkem na koblihy či sklenkou vykrajujeme kolečka. Rýhovaným ozdobným kolečkem či zdobným nožem na nich vytvoříme mřížky, přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 20-30 min kynout.
  6. Potom potřeme žloutkem a v dobře vyhřáté troubě upečeme do červena. Vychladlé jidášky rozřízneme, potřeme máslem a medem a pocukrované podáváme.
    Také můžeme z těsta nakrájet a vytvarovat dlouhé válečky, různě je zatočit, potřít žloutkem, posypat loupanými sekanými mandlemi a upéct.

Související příspěvky

Vložit komentář

* Použitím tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a manipulací s těmito údaji prostřednictvím této webové stránky.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Tyto webové stránky využívají k poskytování svých služeb soubory cookies. Potvrdit Více informací

Podmínky využití textů naleznete na konci každého článku.
X