2,5K
Suroviny
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- 3 žloutky
- 100 g cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžíce rozinek
- 110 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžíce strouhané citronové kůry
- mouka na vál
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
Kvásek připravíme ze 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a v teple necháme vzejít. Máslo, vanilkový cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru. Kváskem a vlažným mlékem zaděláme těsto. Když těsto zhoustne, hněteme je tak dlouho, až se nechytá válu. Poté zapracujeme rozinky a přikryté utěrkou necháme kynout 50 minut. Z těsta vyválíme 4 prameny, upleteme cop a spojíme ho do věnce. Přesuneme na vymazaný plech, doprostřed dáme v alobalu zabalenou čočku a necháme 20 minut kynout. Potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C, až se těsto zapeče zmírníme teplotu na 175 °C a dopečeme.