2,5K
Suroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- sůl
- citrónová kůra
- vanilka
- 40 g droždí (trochu mouky a cukru na kvásek)
- 1/2 l mléka
- 180 g másla
- 140 g cukru
- 3 žloutky
- asi 30 g másla na plech
- 1 žloutek na potření
- vanilkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Do prosáté mouky přidáme cukr, špetku soli, tlučenou vanilku nebo vanilkový cukr a strouhanou citrónovou kůru. Přilijeme vykynutý kvásek v polovině mléka, ve druhé polovině rozmícháme žloutky a rozpuštěné máslo, vypracujeme měkké lesklé těsto a necháme na teplém místě vykynout.
- Z vykynutého těsta nakrájíme stejné kousky, tvoříme malé bochánky a na pomazaném plechu necháme vykynout. Potom roztlačujeme vhodně velkým závažím, zabaleným v utěrce a poprášené moukou. Můžeme také do rohu čisté utěrky zavázat příslušné množství mouky a uzlík použít jako tvořítko.
- Vytlačené okraje potřeme žloutkem, do vyhloubeného středu klademe nádivku: tvarohovou sypanou rozinkami, makovou zdobenou krájenými mandlemi, povidlovou nebo nebo ovocnou s drobenkou atd. Borůvkové koláčky sypeme perníkem a cukrem, švestkové plníme půlenými švestkami, které klademe řeznou stranou vzhůru a sypeme drobenkou.
- Okraje ještě jednou potřeme žloutkem a koláčky upečeme v horké troubě. okraje ještě za horka potřeme rozpuštěným máslem, aby koláčky zůstaly dlouho křehké. Vychladlé sypeme vanilkovým cukrem.