Suroviny
- 1 kg žitné nebo pšeničné mouky
- 500 g cukru
- 1 kg medu
- 4 celá vejce
- Druhý den:
- 2 tlučené hřebíčky
- na špičku nože mleté skořice
- citronová kůra
- tlučený anýz a badyán
- 8 g kypřícího prášku
- a další žitná nebo pšeničná mouka – asi 1 kg, podle potřeby i více
Postup přípravy
Včelí med povaříme a do prochladlého přidáme první část mouky,vejce a moučkový cukr. Dobře vypracujeme a necháme přes noc odležet ve studenu. Druhý den přidáme koření, kypřící prášek a tolik mouky, aby těsto bylo dost husté a drželo tvar. Opět dobře vypracujeme a potom na pomoučeném vále vyválíme a vykrajujeme tvary podle předem nakreslených papírových střihů. Urovnáme je na povoskovaný nebo vymazaný plech a mírnější troubě upečeme. Pokud neplánujeme bílkovou nebo čokoládovou polevu,potřeme je rozšlehanými vejci.
Bílková poleva:
3 bílky, 420 g jemného moučkového cukru a trochu citronové šťávy umícháme do husta. Na polévání perníkových tvarů může být řidší, na zdobení poněkud hustší, aby se ozdoby neroztékaly.
Čokoládová poleva:
Polevu můžeme koupit jako polotovar nebo si jí vyrobíme z čokolády na vaření, 150 g práškového cukru a 3/16 vody – povaříme na silnou nitku, která se netrhá, v misce nahřejeme a rozmícháme 90 g čokolády, 5 g másla a 1 lžíci vody, pak přikapáváme za stálého míchání vařený horký cukr. Jakmile poleva začne na krajích tuhnout, naléváme ji na pečivo a uhlazujeme nožem namočeným v horké vodě.