Zázvorky

autor: České tradice - Martin
1,K views

Zázvorky

Vytisknout recept
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Suroviny

  • Množství pro 2 plechy:
  • - 250g cukru krupice
  • - 2 žloutky
  • - 2 vajíčka
  • - 15g mletého sušeného zázvoru
  • - 300g hrubé mouky + dalších cca 30% množství na podsypávání (těsto je hodně lepivé)

Postup přípravy

  1. do světlé pěny utřít vejce, žloutky a cukr
  2. do pěny pomalu vsypat mouku zamíchanou s kypřícím práškem a zázvorem. Dejte těstu čas a po spojení surovin ho nechte v míse ideálně hodinku odpočívat, aby se mouka měla čas nasáknout vlhkostí.
  3. odleželé těsto doladíme moukou tak, aby se dalo vyválet. S moukou je lepší být opatrní - čím tužší bude těsto, tím tvrdší zázvorky ve finále budou. Je lepší si z mísy odebírat těsto po menších částech a rychle vykrajovat tvary, které hned přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Vyberte si vykrajovačku, která připomíná tvarem zázvor, vykrojené tvary by měly mít tloušťku alespoň 5mm.
  4. plechy s připravenými kousky cukroví nechte v chladnější místnosti přes noc zaschnout, ráno si předehřejte troubu na 140st., během té doby můžete zaschlé cukroví obrátit vzhůru nohama (není nutné) a poté vložte na 20min do vyhřáté trouby. Hotová zázvorka "vyskočí", ale nečekejte ztmavnutí.
  5. zázvorky uložte do chladu a dostatečného vlhka a dejte jim dostatečný čas pro změknutí, ideální je pečení kolem Mikuláše

Poznámka

Autor: Jitka Bestajovská

Související příspěvky

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Tyto webové stránky využívají k poskytování svých služeb soubory cookies. Potvrdit Více informací

Podmínky využití textů naleznete na konci každého článku.