Suroviny
- 20 čerstvých natí meduňky
- 1,5l vody
- 1kg třtinového cukru
- 3 citróny
Postup přípravy
-
Nejprve převaříme vodu a necháme vychladnout.
-
Zatímco nám chladne voda, omyjeme stonky meduňky pod proudem studené vody a otrháme lístky.
-
Lístky vložíme na do svařené, vychladlé vody, přidáme na kolečka nakrájený citrón (bez pecek) a na chladném místě necháme stát 34 až 48 hodin.
-
Poté meduňkový výluh slijeme přes sítko nebo ubrousek do hrnce, vsypeme třtinový cukr a na mírném plameni jej za stálého míchání rozpustíme.
-
Hotový meduňkový sirup poté nalijeme do horkou vodou vypláchnutých a osušených sklenic. Ty pevně uzavřeme a polepíme jmenovkou.
-
Meduňkový sirup má bohaté využití. V podobě sirupu je léčebným prostředkem na nespavost, nervozitu, bolesti břicha, pocit nadýmání, průjmovité stolice či neurastenii (pocit svírání na hrudi, doprovázený bušením srdce), dále pak se používá proti depresím, nemoci jater a žlučových cest, na migrénu, pomáhá při bolestivé menstruaci, při poruchách zažívání a zhoršené paměti. Zvyšuje chuť k jídlu
Způsob užívání:
Meduňkový sirup můžeme rozředit s vodou a pít tak jako běžnou šťávu (zvláště v parném létě je to osvěžující nápoj), nebo užívat jako lék: děti do 6 let 3 x denně 1 čajovou lžičku, starší děti a dospělí 3 x denně 1 polévkovou lžíci.