2,5K
Suroviny
- 300g červeného rybízu
- 800 g mrkve
- 500g cukru na zavařování (2:1)
- šťáva ze 2-3 pomerančů
Postup přípravy
-
Rybíz obereme (na odstopkování můžeme použít vidličku) a propláchneme pod tekoucí vodou. Poté necháme oschnout.
-
Mrkev opláchneme a nastrouháme na jemno. Nastrohanou mrkev vložíme do hrnce a trošku prohřejeme. Přidáme rybíz, cukr a dobře promícháme. Nakonec přidáme pomerančovou šťávu a za stálého míchání přivedeme k varu.
-
Vaříme asi 4 minuty. Na zjištění, zda už má džem správnou konzistenci použijeme jednoduchý test. Lžičku džemu kápneme na studený talířek, který naklopíme. Pokud kapka po talířku teče, vaříme dále. Pokud se drží na místě, je směs připravena k nalití do sterilizovaých sklenic.
-
Sklenice s nalitým džemem zavíčkujeme, obrátíme asi na deset minut dnem dolů aby se džem zatáhl a pak sklenice otočíme zpět a necháme vychladnout.