Úvod TradiceJaroDen matek Den matek – historie

Den matek – historie

autor: České tradice - Martin
2,4K views

Jestli existuje nějaký skutečně mezinárodní svátek, je to Den matek. V něm se zrcadlí jedinečnost a nepostradatelnost ženy ve společnosti. Z toho vyplývá, že tento svátek je svátkem převzatým. Ale jistě mi dáte za pravdu, když prohlásím, že ho máme rádi, jako by byl náš odjakživa.

Z pramenů historie
Svátky, které tak či onak vzdávaly hold ženám, mají ve světě dlouhou tradici. Už ve starém Řecku vzdávali poctu ženám – dárkyním života. I později se svátek matek uznával například v Anglii, kde se uctívala tzv. Mateřská neděle (Mothering Sunday). Myšlenka, aby se tento den oslavoval mezinárodně a pravidelně, vznikla ve 20. století. Mělo se tak dít na počest Anny Reevers Jarvisové, která celý život bojovala za práva matek. To bylo v roce 1907 a o pět let později vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek, konající se o druhé květnové neděli.

V našich končinách měl Den matek poněkud pohnuté osudy. Začal se slavit v roce 1923 na popud Alice Masarykové, ale s příchodem komunismu ho vytlačil Mezinárodní den žen (MDŽ). Jen v některých rodinách se tradice květnové neděle udržovala navzdory oficiálním nařízením vládnoucí ideologie. Svobodně jsme se k oslavování květnového Dne matek vrátili až po roce 1989.

Popřejte maminkám
Všechny maminky a to myslím nejen ty současné, ale i dříve narozené si zaslouží ke dni matek nějakou menší pozornost, kterou může být hezká kytička a bonboniéra.

K přání se připojujeme i my všichni, kteří se podílíme na tvorbě a náplni tohoto webu.

Zdroj: České tradice, knižní archív České tradice, internet

Podmínky převzetí článku či ilustrace

Související příspěvky

Vložit komentář

* Použitím tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a manipulací s těmito údaji prostřednictvím této webové stránky.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Tyto webové stránky využívají k poskytování svých služeb soubory cookies. Potvrdit Více informací

Podmínky využití textů naleznete na konci každého článku.