Úvod TradiceZimaVánoceVánoční symboly a zvyky Vánoční františek

Vánoční františek

autor: České tradice - Martin
852 zobrazení

Vánoční františek je jedním ze symbolů vánoční domácí pohody. Vonný kužel zapalovaný především o Vánocích, ale díky mnoha druhům vůní se může zapalovat po celý rok. Původní vánoční františek je vyráběný z páleného dřevěného uhlí.

Vánoční františek je jedním ze symbolů vánoční domácí pohody. Vonný kužel zapalovaný především o Vánocích, ale díky mnoha druhům vůní se může zapalovat po celý rok. Původní vánoční františek je vyráběný z páleného dřevěného uhlí. Pro tento účel se velice dobře hodí lípa. Dřevěné uhlí se namele a míchá se s kadidlem, což je pryskyřice z kadidlovníku pravého (Boswellia sacra). Právě ta dodává hořícímu františku známou vůni.

Tradice pálení vonných františků pochází z česko-německého pohraničí, především z Krušnohoří, a je stará více než 300 let. Samotné kořeny tradice ovšem sahají podstatně dál do dob, kdy bývalo zvykem na přelomu starého a nového roku vykuřovat lidská obydlí.

Jméno františek získaly tyto vonné kužely nejspíše od zakladatele novodobého pojetí Vánoc, svatého Františka z Assisi. Možná je však původ názvu jinde – v angličtině se kadidlo nazývá frankincense, a pochází zřejmě ze staré francouzštiny „franc encens“ (tedy čisté, ryzí kadidlo).

Zapalovat františka bychom měli sirkou nebo zapalovačem a to jeho špičku. Poté se musí položit na nehořlavou podložku. Popel z vyhořelého františka můžeme vyhodit teprve až po důkladném vychladnutí.

Zdroj: České tradice, knižní archív České tradice, internet

Podmínky převzetí článku či ilustrace

Související příspěvky

Vložit komentář

* Použitím tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a manipulací s těmito údaji prostřednictvím této webové stránky.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Tyto webové stránky využívají k poskytování svých služeb soubory cookies. Potvrdit Více informací

Podmínky využití textů naleznete na konci každého článku.
X