Vánoční perníčky

Vytisknout recept
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Suroviny

  • Těsto:
  • 650g hladké mouky
  • 250g moučkového cukru
  • 100g medu
  • 50g másla
  • 4 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky koření do perníku (skořice, muškátový oříšek, koriandr, fenykl, zázvor, hřebíček, nové koření, anýz, badyán, pepř, kardamon)
  • 2 lžičky kakaa
  • Na zdobení:
  • 1 bílek
  • 150 - 200g 3x prosátého moučkového cukru
  • 2 lžičky solamylu
  • 1 lžička citrónové šťávy

Postup přípravy

  1. Z uvedených ingrediencí vytvoříme tužší těsto, které zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme do chladničky. Tam jej necháme několik dnů odpočinout.

  2. Z těsta vyválíme placku silnou asi 3mm, z které pak vytvarujeme tvary perníčků. Ty klademe na vymazaný plech (nebo na pečící papír), vložíme do předem vyhřáté trouby a při teplotě 180 stupňů pečeme asi 15 minut.

  3. Po upečení ještě teplé potřeme rozmíchaným žloutkem. Perníčky díky tomu budou krásně lesklé.

  4. Při přípravě polevy je nejdůležitější velmi pečlivě několikrát prosít moučkový cukr, který zamícháme s bílkem, citrónovou šťávou a solamylem (ten zajistí lesk polevy). Mixérem nebo ručně vypracujeme polevu, kterou naplníme do zdobících sáčků a zdobíme.

České tradice - Martin

Share
Published by
České tradice - Martin

Recent Posts

Symbol smůly – pátek 13.

Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…

3 roky ago

Pšenično-žitný kváskový chléb

bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…

4 roky ago

Nemluvně

Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…

4 roky ago

Křest, kmotrové

Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…

4 roky ago

This website uses cookies.