očištěná hlava z jednoho kapra skelet (vzniklý při vykošťování kapra na řízky)
sušený hrách
mražený hrách (množství - podle požadované hustoty polévky)
2 cibule
sůl dle chuti
máslo
pražená houska nebo rohlík (nemusí být)
Postup přípravy
Sušený hrách namočíme na 12 hodin, povaříme, měkký rozmixujeme.
Mezitím dáme povařit hlavu, vnitřnosti a skelet kapra s nadrobno nakrájenou cibulí a v osolené vodě. Po vychladnutí vykostíme uvařenou hlavu a skelet, maso nakrájíme nebo rozcupujeme a vrátíme do vývaru s vnitřnostmi a s rozmixovaným hrachovým pyré.
Při podávání se smíchá s cibulkou smaženou na másle, popř. dosolí dle chuti. Místo soli lze použít i podravku. Ještě lze přidat rohlík či housku na kostičky nakrájenou a osmahnutou.