2,6K
Suroviny
- očištěná hlava z jednoho kapra skelet (vzniklý při vykošťování kapra na řízky)
- sušený hrách
- mražený hrách (množství - podle požadované hustoty polévky)
- 2 cibule
- sůl dle chuti
- máslo
- pražená houska nebo rohlík (nemusí být)
Postup přípravy
- Sušený hrách namočíme na 12 hodin, povaříme, měkký rozmixujeme.
- Mezitím dáme povařit hlavu, vnitřnosti a skelet kapra s nadrobno nakrájenou cibulí a v osolené vodě. Po vychladnutí vykostíme uvařenou hlavu a skelet, maso nakrájíme nebo rozcupujeme a vrátíme do vývaru s vnitřnostmi a s rozmixovaným hrachovým pyré.
- Při podávání se smíchá s cibulkou smaženou na másle, popř. dosolí dle chuti. Místo soli lze použít i podravku. Ještě lze přidat rohlík či housku na kostičky nakrájenou a osmahnutou.