Sváteční vánočka (mazanec)

Vytisknout recept
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Suroviny

  • 3 žloutky
  • 12 dkg cukru
  • 18 dkg tuku (máslo Stela)
  • 75 dkg polohr.mouky
  • 4 dkg droždí
  • půl prášku do pečiva
  • 3/8 l mléka
  • citr. kůra
  • hrozinky
  • kand. ovoce
  • mandle

Postup přípravy

  1. Zpracujeme těsto na necháme 2-3 hodiny kynout.
  2. Během kynutí 2-3x propracujeme a necháme znovu kynout. Při posledním míchání zapracujeme do těsta rozinky, kand. ovoce a oloupané a nasekané mandle.
  3. Těsto rozdělíme na 9 dílu a upleteme vánočku. Dáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 15 minut kynout.
  4. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°C asi 50 minut. Pokud chceme dělat mazanec, postupujeme stejně až do vykynutí. Potom uděláme na plech bochánek, který ostrým nožem nahoře křížem nařízneme. Opět necháme asi 15 min. kynout, potřeme vejcem a pečeme stejně jako vánočku.
České tradice - Martin

Share
Published by
České tradice - Martin

Recent Posts

Symbol smůly – pátek 13.

Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…

3 roky ago

Pšenično-žitný kváskový chléb

bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…

4 roky ago

Nemluvně

Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…

4 roky ago

Křest, kmotrové

Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…

4 roky ago

This website uses cookies.