Suroviny
- 1 a 1/2 kg polohrubé mouky
- 30 dkg másla
- 30 dkg cukru
- 2 žloutky
- 1 - 2 vařené nastrouhané brambory
- hrozinky namočené v rumu
- vlašské ořechy
- citronová kůra
- 1 a 1/2 vanilkového cukru
- 5 dkg droždí
- vlahé mléko
- trochu mandlí na posypání vánoček
Postup přípravy
- Zpracujeme tužší těsto a necháme v teple kynout, můžeme ještě jednou srazit a necháme kynout podruhé.
- Pak upleteme 2 vánočky, do kterých zapícháme na třech místech svrchu špejle, aby vánočka nespadla.
- Necháme vánočku nakynout, potřeme vejcem, posypeme jemně nasekanými mandlemi a volně pečeme.
Vánočka je díky vařeným bramborám vlahá a krásně měkká.
Recent Posts
Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…
bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…
Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…
Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…
This website uses cookies.