Babiččina vánočka

Vytisknout recept
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Suroviny

  • 1 a 1/2 kg polohrubé mouky
  • 30 dkg másla
  • 30 dkg cukru
  • 2 žloutky
  • 1 - 2 vařené nastrouhané brambory
  • hrozinky namočené v rumu
  • vlašské ořechy
  • citronová kůra
  • 1 a 1/2 vanilkového cukru
  • 5 dkg droždí
  • vlahé mléko
  • trochu mandlí na posypání vánoček

Postup přípravy

  1. Zpracujeme tužší těsto a necháme v teple kynout, můžeme ještě jednou srazit a necháme kynout podruhé.
  2. Pak upleteme 2 vánočky, do kterých zapícháme na třech místech svrchu špejle, aby vánočka nespadla.
  3. Necháme vánočku nakynout, potřeme vejcem, posypeme jemně nasekanými mandlemi a volně pečeme.
    Vánočka je díky vařeným bramborám vlahá a krásně měkká.
České tradice - Martin

Share
Published by
České tradice - Martin

Recent Posts

Symbol smůly – pátek 13.

Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…

3 roky ago

Pšenično-žitný kváskový chléb

bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…

4 roky ago

Nemluvně

Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…

4 roky ago

Křest, kmotrové

Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…

4 roky ago

This website uses cookies.