Purpura je aromatická směs koření, dřevěných smolných pilin nebo třísek a vonných bylin, která slouží k vytváření aromatických vůní a kouře o Vánocích.

Purpura je aromatická směs koření, dřevěných smolných pilin nebo třísek a vonných bylin, která slouží k vytváření aromatických vůní a kouře o Vánocích. Purpura se o Vánocích klade na rozpálenou plotnu, aromatická směs se tak vlastně nasucho praží. Z koření, dřevěných pilin i třísek a z vonných bylinek se přitom odpařuje aromatická vůně či kouř.

Kromě levandule a kadidla se do purpury přidává hřebíček, skořice, heřmánek, mateřídouška, lipový květ a fenykl s anýzem. Samotný poměr bylin ale všichni výrobci tají a tajemství střeží jako oko v hlavě.

Purpuru můžeme opatrně pálit nejen na klasické plotně kamen, ale i například na sklokeramicke desce vařiče nastaveného na nízkou teplotu, ale spíš doporučujeme použít alobal, jako podklad pod směs purpury. Purpura se ale dá klidně pálit i v nádobce aromalampy. Nejbezpečnější ale je ji položit na nějakou podložku na topení. I tak nám hezky provoní celou místnost. Purpura nesmí v žádném případě hořet, ale měla by jen doutnat, při tom se správně uvolňují aromatické vůně.

Vánoční purpura je vedle vvůně vánočních františků tou vůní, která by nám měla pomoct zapomenout na předvánoční shon a stres. Její vůně navodí tu pravou atmosféru vánočních svátků.

Zdroj: internet, knižní archív České tradice

Podmínky převzetí článku či ilustrace

České tradice - Martin

Share
Published by
České tradice - Martin

Recent Posts

Symbol smůly – pátek 13.

Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…

3 roky ago

Pšenično-žitný kváskový chléb

bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…

4 roky ago

Nemluvně

Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…

4 roky ago

Křest, kmotrové

Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…

4 roky ago

This website uses cookies.