Categories: Postní doba

Postní neděle – 4. Družebná

Družebná – tak se říkalo v pořadí 4. postní neděli. Staří Čechové ji také nazývali “družebadlná” nebo “družbadlnice”. Název neděle vychází zřejmě z toho, že v tuto neděli chodíval ženich s družbou do domu, kam chtěl o pomlázce přijít na námluvy.

4. postní neděle – Družebná

V Klenčí na Chodsku končívali o tuto neděli přástky zábavou zvanou “spouštědlo”. Na této zábavě se děvčata postarala o jemný likér „rosolku“, rohlíky a “pálenec” (pálenec = upečený hrách, posypaný cukrem a pepřem. Pálenec “na suchou kůrku” se pekl nejen doma, ale i v hospodách). Hoši pečovali zas o to, aby bylo dost piva.
Na Nepomucku se odpoledne na družební neděli podávala “pučálka”. To byl nabobtnalý nebo napučený hrách, upražený na másle a promíchaný s rozinkami, různým kořením a pokroutkami. Když se dal na talíř, opět se pokroutkami a rozinkami posypal. Toto jídlo se obyčejně předkládalo ženichovi, jenž přišel za svým děvčetem. Zprvu se ženichovi předložila vidlička. Tou však nesměl jíst a měl čekat na lžíci. Pokud se do “pučálky” pustil vidličkou, všichni se mu vysmáli.
Někde také pojmenovali tuto neděli “středopostní”, neboť tvořila pomyslný střed čtyřicetidenního půstu. Jinde zas “růžebnou” nebo “růžovou”, protože se tuto neděli světí v Římě zlatá růže.

Zdroj: České tradice, knižní archív České tradice, internet

Podmínky převzetí článku či ilustrace

České tradice - Martin

Share
Published by
České tradice - Martin

Recent Posts

Symbol smůly – pátek 13.

Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…

3 roky ago

Pšenično-žitný kváskový chléb

bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…

4 roky ago

Nemluvně

Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…

4 roky ago

Křest, kmotrové

Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…

4 roky ago

This website uses cookies.