Categories: Sv. Barbora

Návštěvy Barborek

Večer před svátkem svaté Barbory chodívaly po vsi „Barborky“. Oděny byly bíle a přes obličej mívaly bílý závoj. Bílá barva symbolizovala čistotu a nevinnost. Většinou chodívaly ve dvojicích či trojicích, z nichž jedna měla v ruce košík s jablky, ořechy a cukrovím, kterým podarovávala malé děti.

zdroj: ImgBos.com

Na Bechyňsku jich chodívalo někdy až šest. Jedna z nich měla zvoneček a každá vlasy rozčesané přes obličej, na hlavě někdy korunku, někdy věneček. V levé ruce košíček s dárky pro hodné děti a v pravé ruce metlu pro ty zlobivé. Svůj příchod do stavení ohlašovaly jak zvonkem, tak šleháním metlami na okno.
V Roudnici odměňovaly hodné děti zvláštním pečivem, kterému se říkalo „barborky“ nebo také „fakulkami“. Podle lidového vyprávění je posílal „barborky“ na zem svatý Petr po zlatém provazu.

My tři Barborky jsme,
z daleké země jdeme
a dárky Vám neseme.
Neseme, neseme, velice to krásné,
kdo se s námi modlit bude, tomu je dáme
a kdo nebude, tomu hodně nalupáme.

Zdroj: České tradice, knižní archív České tradice, internet

Podmínky převzetí článku či ilustrace

České tradice - Martin

View Comments

  • U nás ve vesnici se drží. Každé dítě musí zazpívat písničku aby dostalo odměnu.

  • Dobrý den, v rodné vsi maminky, v Jitkově na Vysočině se tento zvyk a mnoho další také dodržuje a je to moc milé. Jen jsem nevěděla, jak to se Svatou Barborou bylo a po přečtení jejího krutého osudu to dětem asi podám trochu zaobaleně. Dík za hezké stránky.

  • My jsme dávali na okno punčochu a ráno jsme tam měli brambory,uhlí,a dobrůtky,když jsem to dnes řekla vnučkám,tak se mi jejich maminka vysmála.....na Barborku se fakt zapomělo,jen ta větvička se uchovala....škoda

    • Naprosto souhlasim. Je to velika skoda. Take na to rada vzpominam. Za dvermi ci okny byla smes vseho mozneho uhliky, brambory, orechy nejaka ta sladkost.... ted mam sama deti 5let a 2 roky a pokracuji v tradici. Vypada, ze v okoli asi jedina, ale nevadi...

  • Tuto tradici jsem letos viděl zachovávat v Želetavě na Vysočině - Horácku. Krásný zvyk, bylo by vhodné jej obnovit, ostatně jako jiné krásné zvyky, které v dřívějších dobách byly samozřejmostí.

    • u nás se tento svátek slavil, vždycky na sv.Barboru někdo zazvonil na dveře(maminka :) a tam mísa plná dobrot, nikdo to jiný neznal v mém okolí(Praha), všichni Mikuláš, ale tohle bylo prostě krásný-poetický

Share
Published by
České tradice - Martin

Recent Posts

Symbol smůly – pátek 13.

Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…

3 roky ago

Pšenično-žitný kváskový chléb

bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…

4 roky ago

Nemluvně

Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…

4 roky ago

Křest, kmotrové

Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…

4 roky ago

This website uses cookies.