Categories: 1. Máj

Máje – tradice lásky

Stavění máje – v předvečer 1. května se ještě dnes vypravují chlapci do lesa, aby tu usekli co nejvyšší stromek (myslivci a ochránci přírody to asi nevidí rádi) a udělali z něj do rána staročeskou májku, tradiční symbol jara. Smrček, jedličku nebo borovici oklestí a špičku ozdobí věnci, šátky, květinami, pentlemi a fáborky.

Celou noc májku bedlivě hlídají, protože by jim ji mohli přespolní podříznout a ukrást. Takovou ostudu by nikdo nepřenesl přes srdce. Kromě těchto obecních májů, které se stavějí na návsi, vztyčují někdy mládenci menší májky – vyzdobené břízky – před domy svých dívek.

1.května nad ránem bylo také v některých krajích zvykem vysypávat chodníčky lásky. Pěšinky z písku, vápna, pilin, otrub nebo kukuřičného šustí spojily domy zamilovaných dvojic. Mnohdy tak vyšlo najevo, co mělo některým očím zůstat utajeno a bylo “veselo”.

Na rozloučení, mé potěšení, postavím pod okny máj!
Aby věděli falešní lidi, že jsem já chodíval k vám.
K. J. Erben, Z. Klatovská

Historie stavění májů
Nejstarší známý doklad o stavění máje je z roku 1422, kdy za postavení máje dostal hoch odměnu a to ruku děvčete. Na základě postavení máje a vzájemného slibu bylo manželství uznáno církevním soudem na pražském hradě a dne 23. června 1422 byla slavena svatba.

Kytka a Věneček
V první květnovou neděli obcházeli chlapci s májkou jednotlivá stavení a děvčata jim dávala dárečky. Pak se všichni sešli na návsi nebo v hostinci a májová veselice, které se kdysi říkalo Kytka, mohla začít. Organizace taneční zábavy se ale mohla ujmout i děvčata. Obešla domy s májíčkem – stromečkem na dřevěném talíři -, na který jim sousedé dávali peníze, aby bylo čím zaplatit muzikantům, za pronájem sálu i za občerstvení. Této oslavě se říkalo Věneček podle zeleného věnce, který daly dívky před hospodou přicházejícím chlapcům. Pak je požádaly, aby věnec zavěsili nad dveře.

Zdroj: České tradice, knižní archív České tradice, internet

Podmínky převzetí článku či ilustrace

České tradice - Martin

View Comments

  • Dobrý den, Chci se zeptat, jak funguje kradeni majky? Je na to nějaký systém nebo pravidla? Nebo ji mohu jednoduše uriznout a ukrást třeba jen ten ozdobený vršek? A co pak s ní budu dělat nebo jednoduše bych poprosil detailně o to jak probíhá kradeni majky :) předem díky za odpověď ;)

    • Opravdu zvrácené se mi jeví nazvat "kradení májky" jako dostat se do konfliktu se zákonem. Kradení májky je tradicí a může se učinit během celého měsíce, jelikož chasa (branci) má za úkol májku hlídat po celý měsíc. Pokud je jim májka ukradena, tak si trhnou ostudu a správně by měli navrácení uříznutého vršku vyplatit demižónem vína nebo slivovice. Ovšem žádat toto po někom, kdo si neumí májku ani ohlídat, je v dnešní době zbytečné. Před 20lety jsme v deseti okolních vesnicích májky zřezali a je to adrenalinový zážitek ;o)

    • Kradení obecní májky se může uskutečnit pouze na Filipojakubskou noc, což je z 30.4.na 1.5.později již ne!!!!! Právě v tuto dobu ji však hlídají místní hasiči, či mládenci, takže opravdu opatrně !!!! Trofej si potom můžete schovat, to je jen takové škádlení okolních obcí :-)

      • Je to tradice boha jeho, jaký obecní!!!! Já padnu :D Prej nedoporučuji :D já nemůžu

    • V dnesni dobe krast majku je dost slozite. Pokud pomineme nebezpeci urazu, tak se takovy "zlodej" majky dostane jiste do sporu se zakonem. Krast obecni majku tedy urcite nedoporucuji!

  • Tradice se drží i v Poříčanech u Českého Brodu.Každé cca dva roky se dělají Máje.Staví se velká centrální májka/Král.Po vsi se rozveze v podvečer/v noci průměrně kolem cca 220-240 menších májek, které si svobodná děvčata ozdobí fáborky.Druhý den se chodí od ozdobené májky k májce a vždy se s každým svobodným děvčetem i malou holčičkou tancuje v kruhu tanečníků.Průvod chodí s hudbou,tanečníky,král,konšelé,drábové,rychtář,kat,pacholci,četníci a daší postavy v krojích.Na konci dne se tancuje kolem Krále-stromu(na hřišti) a následně se pak v sokolovně hraje divadlo a tancuje Česká a Moravská beseda.Večer je májová zábava.

  • Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaký význam má stavění májky u domu dívky..Děkuji předem za odpověd.

    • Noo tak je to příležitost vypít u dívčina baráku a nedostat dissy za to , že tak pobíháš s kolegama a robíš blbosti . :DD

    • U nás tato tradice značí, že pokud je dívka zadaná, tak jí její chlapec(přítel) z noci 30.4. na 1.5. postaví májku u branky či vchodu a má to znamenat pro ostatní hochy, že dívka je zadaná. Je to zdobená bříza fáborky - krepový papír, stuhy. A pak je tam dalších víc významů, jako například, čím větší ozdobená májka je, tak je chlapec zdatnější a atd...

      • Zajímalo by mne zda se ještě někde tyto krásné tradice drží. Jsem rodilí Pražák. Myslím, že by byla veliká škoda aby díky dnešní dobou takové tradice zanikli a že postupně se vytrácejí je holý fakt...... Děkuji za vaší odpověď J.K

        • Přeji krásný den a podávám informaci k výše uvedenému dotazu. U nás, t.j. Praha 8 Březiněves se pořádá každým rokem "Vyvádění děvčat", což má souvislost. Staví se velká májka, staví se i malé májky a potom se chodí vyvádět děvčata do společnosti. V letošním roce připadají u nás máje na 19.5.2018 od 14 hodin na náměstí v obci. Jestli chcete, můžete se přijít podívat, protože máme i kroje a večer tančíme českou besedu. Rádi vás přivítáme tradičně chlebem a solí. Vše si můžete zjistit také na našich webových stránkách obce Březiněves. Krásný den

        • Tradice se drží i v Poříčanech u Českého Brodu.Každé cca dva roky se dělají Máje.Staví se velká centrální májka/Král.Po vsi se rozveze v podvečer/v noci průměrně kolem cca 220-240 menších májek, které si svobodná děvčata ozdobí fáborky.Druhý den se chodí od ozdobené májky k májce a vždy se s každým svobodným děvčetem i malou holčičkou tancuje v kruhu tanečníků.Průvod chodí s hudbou,tanečníky,král,konšelé,drábové,rychtář,kat,pacholci,četníci a daší postavy v krojích.Na konci dne se tancuje kolem Krále-stromu(na hřišti) a následně se pak v sokolovně hraje divadlo a tancuje Česká a Moravská beseda.Večer je májová zábava.

        • Dobrý den, stačí popojet kousek za Prahu, konkrétně tady Chodouň, na návsi stojí od včerejška 2 májky a loni jsem i malé bžezové májky u domu viděla.

    • Podle "odborníků" z naší vesnice se staví májky u domu pro dívky po dosažení 15-ti let. Májka měla usnadnit orientaci chlapcům z okolí, že v daném domě bydlí děvče, které se pomalu dostává do vdávacího věku..

Share
Published by
České tradice - Martin

Recent Posts

Symbol smůly – pátek 13.

Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…

3 roky ago

Pšenično-žitný kváskový chléb

bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…

4 roky ago

Nemluvně

Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…

4 roky ago

Křest, kmotrové

Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…

4 roky ago

This website uses cookies.