Koblihy ze šlehaného těsta
Koblihy jsou smažené sladké pečivo zpravidla plněné ovocnou marmeládou a neodmyslitelně patří k tradičnímu masopustu.
„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu.“
George Bernard Shaw irský dramatik 1856 – 1950
Suroviny
- 1/4 l mléka
- 30 g droždí
- 50 g cukru
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- 4 žloutky
- sůl
- vanilka
- citrónová kůra
- 1 lžička rumu nebo punče
- 80 g másla
- 150 - 200 g zavařeniny
- na smažení 1 a 1/2 kostky ztuženého pokrmového tuku
Postup přípravy
- Z osminy litru mléka, droždí, jedné lžíce cukru a asi 150 g mouky uděláme řidší kvásek a dáme jej vykynout.
- Do kotlíku na sníh dáme žloutky, cukr, druhou osminku mléka a šleháme ve vodní lázni až hmota zhoustne.
- Touto hmotou a kváskem zaděláme mouku, přidáme sůl, vanilku, citrónovou kůru, rum nebo punč a vlahé máslo.
- Zpracujeme vláčné těsto a dáme je vykynout.
- Pak obvyklým způsobem vykrajujeme a plníme koblihy a smažíme je.
Poznámka
recept zaslala paní Břízová J.
Recent Posts
Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…
bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…
Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…
Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…
This website uses cookies.