drůbky z husy, z kachny, nebo krůty a kuřete/srdce,žaludek, krk. event. konce křídel/
asi 100 g kořenové zeleniny/mrkev,celer,petržel/
1 menší cibule
2 celé pepře
muškátový oříšek nebo květ
sůl
celkem 60g másla nebo vypečeného sádla z husy nebo kachny
30g hl.mouky
Postup přípravy
Nejprve si připravíme knedlíčky. K utřeným, nebo umletým játrům-drůbežím přidáme strouhanku, česnek sůl, muškátový oříšek nebo květ trochu majoránky, 2 žloutky a ze dvou bílků sníh. Směs utřeme a lžičkou vykrajujeme malé kousky, které rukou tvarujeme do kuliček.
Očištěné drůbky dáme do studené vody, přidáme cibuli,a pepř.Vaříme do poloměkka pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu vcelku. Vaříme do změknutí zeleniny scedíme.
Vývar zahustíme jíškou maso nakrájíme na nudličky vložíme do polévky a nakonec přidáme játrové knedlíčky .
Správný recept na kaldoun drůbkovou polévku s knedlíčky. Tato polévka patří do staročeského receptáře. Tento recept se traduje u nás v rodine od nepaměti.