2,5K
Suroviny
- 1 litr vody
- drůbky z husy, z kachny, nebo krůty a kuřete/srdce,žaludek, krk. event. konce křídel/
- asi 100 g kořenové zeleniny/mrkev,celer,petržel/
- 1 menší cibule
- 2 celé pepře
- muškátový oříšek nebo květ
- sůl
- celkem 60g másla nebo vypečeného sádla z husy nebo kachny
- 30g hl.mouky
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme knedlíčky. K utřeným, nebo umletým játrům-drůbežím přidáme strouhanku, česnek sůl, muškátový oříšek nebo květ trochu majoránky, 2 žloutky a ze dvou bílků sníh. Směs utřeme a lžičkou vykrajujeme malé kousky, které rukou tvarujeme do kuliček.
- Očištěné drůbky dáme do studené vody, přidáme cibuli,a pepř.Vaříme do poloměkka pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu vcelku. Vaříme do změknutí zeleniny scedíme.
- Vývar zahustíme jíškou maso nakrájíme na nudličky vložíme do polévky a nakonec přidáme játrové knedlíčky .
- Správný recept na kaldoun drůbkovou polévku s knedlíčky. Tato polévka patří do staročeského receptáře.
Tento recept se traduje u nás v rodine od nepaměti.
Poznámka
zaslala: paní Suchá