Jidášky

Vytisknout recept
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Suroviny

  • 500 g polohrubé nebo hladké mouky
  • ¼l mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 70 g rostlinného tuku
  • 70 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • citrónová kůra (z pečlivě omytého citrónu)
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 žloutek na potření těsta
  • máslo nebo ztužený tuk na vymazání plechu (popř. pečící papír)
  • med a máslo na potření hotových jidášků (smícháno v poměru 2 díly medu a 1 díl másla)

Postup přípravy

  1. Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka. Kvásek přikryjeme a na teplém místě necháme 10 – 15 minut vykynout.
  2. Rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilinový cukr a trochu strouhané citrónové kůry.
  3. Přidáme vykynutý kvásek, mouku, špetku soli, vlažné mléko a zaděláme těsto.
  4. Dobře vypracované těsto (hladké, nelepkavé) lehce poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
  5. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozválíme na asi 1 cm silné válečky, ze kterých vytvarujeme zamotané tvary. Přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 20 min kynout.
  6. Potom potřeme žloutkem a v troubě vyhřáté na 180° C pečeme cca 15 min do zlatova. Ještě teplé potíráme směsí másla a medu.
České tradice - Martin

Share
Published by
České tradice - Martin

Recent Posts

Symbol smůly – pátek 13.

Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…

3 roky ago

Pšenično-žitný kváskový chléb

bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…

4 roky ago

Nemluvně

Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…

4 roky ago

Křest, kmotrové

Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…

4 roky ago

This website uses cookies.