Stejně jako žně tak i česání chmele bylo vyvrcholením dlouhodobé a namáhavé práce. Na Rakovnicko, Lounsko a další regiony začali sjíždět česáči, aby hospodářům pomohly sklidit „zelené zlato“, jak je také chmel (žlutozelené šištičky), nazýván.

Oproti žním, což byla práce především venkovského lidu, byla sklizeň – česání chmele prací hlavně lidí z měst. Česání chmele probíhalo podle zavedených starých zvyků. Každá parta česáčů měla přidělené své místo. Se sklizní se začínalo hned brzy ráno. Každý česáč měl svou řadu rostlin, kterou obratně čistil – tzn. musel otrhat šištičky bez listů a se stopkami.

Množství natrhaných šištiček se měřilo na čtvrťáky neboli věrtele. Kolik věrtelů česáč natrhal, tolik dostal „plechů“ – známek. Taková značka bývala nějak označena značkou nebo jménem majitele chmelnice. Získané známky česáč večer odevzdal majiteli chmelnice a ten si jejich počet u každého jména zaznamenal. Podle množství známek se řídila výška mzdy. Mimo mzdy dostávaly česáči od hospodáře zdarma jednoduchou stravu a nocleh na půdě nebo ve stodole.

Zdroj: České tradice, knižní archív České tradice, internet

Podmínky převzetí článku či ilustrace

České tradice - Martin

Share
Published by
České tradice - Martin

Recent Posts

Symbol smůly – pátek 13.

Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…

3 roky ago

Pšenično-žitný kváskový chléb

bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…

4 roky ago

Nemluvně

Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…

4 roky ago

Křest, kmotrové

Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…

4 roky ago

This website uses cookies.