Svatojánský chlebíček nebo také chléb sv. Jana je vlastně plod (lusky) rohovníku obecného, což je 3-4 metry vysoký strom, kterému se daří zejména v oblasti Středomoří.
Jeho plody jsou tmavohnědé lusky s pórovitou dužninou, obsahující 6 až 8 semen. Ty slouží k výrobě lihu a sirupu, strouhaná v cukrářské výrobě. Dříve k nám byl pro velkou oblibu dovážen, dnes slouží převážně jako krmivo pro domácí zvířata.
Podle legendy se jím svatý Jan živil 40 dní. Pro svou neuvěřitelnou stálou hmotnost (0,2 gramu) byla semena používána jako pro přesné vážení už ve středověku.
Zdroj: České tradice, knižní archív České tradice, internet
Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…
bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…
Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…
Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…
This website uses cookies.