Categories: Svatojánská noc

Svatojánský chlebíček

Svatojánský chlebíček nebo také chléb sv. Jana je vlastně plod (lusky) rohovníku obecného, což je 3-4 metry vysoký strom, kterému se daří zejména v oblasti Středomoří.

Jeho plody jsou tmavohnědé lusky s pórovitou dužninou, obsahující 6 až 8 semen. Ty slouží k výrobě lihu a sirupu, strouhaná v cukrářské výrobě. Dříve k nám byl pro velkou oblibu dovážen, dnes slouží převážně jako krmivo pro domácí zvířata.

Podle legendy se jím svatý Jan živil 40 dní. Pro svou neuvěřitelnou stálou hmotnost (0,2 gramu) byla semena používána jako pro přesné vážení už ve středověku.

Zdroj: České tradice, knižní archív České tradice, internet

Podmínky převzetí článku či ilustrace

České tradice - Martin

Share
Published by
České tradice - Martin

Recent Posts

Symbol smůly – pátek 13.

Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…

3 roky ago

Pšenično-žitný kváskový chléb

bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…

4 roky ago

Nemluvně

Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…

4 roky ago

Křest, kmotrové

Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…

4 roky ago

This website uses cookies.