Odpalování ohňostrojů je novodobý zvyk, plný hezkých efektů, ale bohužel i nehezkých úrazů je odpalování různých raket, rachejtlí, gejzírů, petard a dalších pyrotechnických pomůcek. Po pádu železné opony se silvestrovská pyrotechnika dostala i na naše pulty. Jde jak o bezpečné (třída I.-II.), tak i “na černo prodávané” (třída III).

Pro informaci:
Všechny ohňostroje se musí hlásit na MÚ a policii v místě konání a žádat povolení odpalování po 22 h. Varuji před nákupem pyrotechnických výrobků na tržištích a které nejsou opatřeny českým návodem.

Při odpalování pamatujte na sousedy a na zvířata.Lide bydlící poblíž, nemusí mít vždy pochopení pro naši oslavu a naši čtyřnozí kamarádi také nejásají, bouchne-li petarda v jejich blízkosti.

Pozn.
Třída I. – např. římské svíce, minipetardy a pokojové ohňostroje.
Třída II. – např. kulové pumy, rakety s padáčkem, petardy Korzár
Třída III. – Pyrotechnika této kategorie by neměla být volně v prodeji.Tyto výrobky smějí odpalovat pouze proškolené osoby vlastnící průkaz odpalovač ohňostrojů . Z vlastní zkušenosti vím,že opak je pravdou. Pokud už se Vám dostanou do ruky, měli byste vědět, že rakety a kulové pumy této kategorie létají do výše okolo 300 m a NESMÍ být odpalovány v blízkosti budov. Tyto výrobky mají oproti I. a II. kategorii několikanásobně větší dávky černého prach a ostatních efekty tvořících složek, že předčasný výbuch by neskončil jen popálenými a utrhanými prsty. S těmito výrobky zacházejte nanejvýš opatrně!!!Ještě se musím zmínit o podomácku vyráběných petardách a raketách.

Pamatujte – NEEXISTUJE BEZPEČNÁ TRHAVINA!!! (Kdo tvrdí něco jiného, lže.)

O domácích výbušninách to platí dvojnásob, neboť nejsme v domácím prostředí schopni zajistit správné podmínky pro výrobu třaskavých složí a ani výsledný efekt není nikdy takový jako u profesionálních výrobků.

Co se týče vojenských světlic, dělobuchů atd. osobně je považuji za mimořádně nebezpečné. Narozdíl od zábavné pyrotechniky, která je plněna do papírových trubiček, jsou tyto kovové a hrozí zranění odlétávajícími střepinami.

Na závěr bych Vám rád popřál hezkou oslavu Silvestra a slzy v očích ať Vám způsobí dojetí nad úchvatnou krásou ohňostroje a ne palčivá bolest ze ztráty končetin.

Poznámka: Výroba a přechovávání výbušných a třaskavých látek je trestný čin a trestá se odnětím svobody.

Zdroj: knižní archív České tradice, internet

České tradice - Martin

Share
Published by
České tradice - Martin

Recent Posts

Symbol smůly – pátek 13.

Pátek třináctého je pověra, vepsaná do podvědomí lidí. Někteří tak věří, že tento den přináší…

3 roky ago

Pšenično-žitný kváskový chléb

bochník 1,8kg, po upečení 1,5kg České slovo chléb je obdobné ve všech slovanských jazycích, praslovanské…

4 roky ago

Nemluvně

Nemluvně, pokud z něho nechtěli rodiče mít člověka namyšleného, bylo oblékáno do starého oblečení. Obecně…

4 roky ago

Křest, kmotrové

Rodiče dříve velmi dbali na to, aby jejich narozené dítě bylo co nejdříve pokřtěno, aby…

4 roky ago

This website uses cookies.