1,2K
Suroviny
- Množství pro 2 plechy:
- - 250g cukru krupice
- - 2 žloutky
- - 2 vajíčka
- - 15g mletého sušeného zázvoru
- - 300g hrubé mouky + dalších cca 30% množství na podsypávání (těsto je hodně lepivé)
Postup přípravy
- do světlé pěny utřít vejce, žloutky a cukr
- do pěny pomalu vsypat mouku zamíchanou s kypřícím práškem a zázvorem. Dejte těstu čas a po spojení surovin ho nechte v míse ideálně hodinku odpočívat, aby se mouka měla čas nasáknout vlhkostí.
- odleželé těsto doladíme moukou tak, aby se dalo vyválet. S moukou je lepší být opatrní - čím tužší bude těsto, tím tvrdší zázvorky ve finále budou. Je lepší si z mísy odebírat těsto po menších částech a rychle vykrajovat tvary, které hned přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Vyberte si vykrajovačku, která připomíná tvarem zázvor, vykrojené tvary by měly mít tloušťku alespoň 5mm.
- plechy s připravenými kousky cukroví nechte v chladnější místnosti přes noc zaschnout, ráno si předehřejte troubu na 140st., během té doby můžete zaschlé cukroví obrátit vzhůru nohama (není nutné) a poté vložte na 20min do vyhřáté trouby. Hotová zázvorka "vyskočí", ale nečekejte ztmavnutí.
- zázvorky uložte do chladu a dostatečného vlhka a dejte jim dostatečný čas pro změknutí, ideální je pečení kolem Mikuláše
Poznámka
Autor: Jitka Bestajovská