2,5K
Suroviny
- 700g hladké mouky nebo polohrubé
- 1kostka droždí (42g)
- 100g pískového cukru
- asi 3dl mléka
- 2 žloutky
- 1 lžíce sojové mouky
- 125g tuku
- mouka na vyválení
Postup přípravy
- Mouku prosejeme do mísy, doprostřed rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu vlažného mléka a s trochou mouky rozmícháme na kašičku, mísu přikryjeme a když těsto vykyne, doplníme zbylým cukrem, žloutky, sojovou moukou a střídavě s vlažným mlékem a rozehřátým prochladlým tukem zpracujeme na tužší těsto. Poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme kynout.
- Během kynutí těsto propracujeme a znovu necháme kynout, potom je přendáme na moukou posypaný vál a zpracujeme.
- Vykynuté těsto na vále propracujeme a rozdělíme na 7 dílů a rozválíme je na tlustší roličky. 4 roličky volně spleteme a přendáme je na tukem potřený plech.
- Zbylé tři roličky spleteme do copu a položíme je na těsto na plechu a necháme ještě 15 min kynout. Potom těsto potřeme rozšlehaným vejcem, popřípadě posypeme mákem nebo semínky, vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů, po 7 minutách teplotu snížíme a upečeme do zlatova.