2,1K
Suroviny
- 60 dkg hladké mouky 00
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 20 dkg moučkového cukru
- vanilkový cukr
- 20 dkg másla
- 12 dkg droždí
- mléko na zadělání
- sůl
- trochu rozstrouhaného muškátového oříšku
- ostrouhaná citrónová a pomerančová kůra
- 15 dkg mandlí
- 10 dkg hrozinek
- 1dcl rumu
- 1 vejce na potření vánočky
Postup přípravy
- 1 celé vejce se 2 žloutky třeme s cukrem a tukem.
- Přidáme mouku, vanilkový cukr, kvásek, citrónovou a pomerančovou kůru a zaděláme vlahým mlékem.
- Těsto na vále dobře propracujeme a necháme přes noc vykynout. Teprve do vykynutého těsta vpracujeme rumem nasáklé hrozinky a 15 dkg vyloupaných na nudličky pokrájených mandlí.
- Upleteme vánočku první vrstvu ze 4, druhou ze 3 a poslední ze 2 těstových válečků. Na plech dáme folii z alobalu, potřeme ji tukem a potom teprve na něj vánočku položíme.
- Tu pak necháme na plechu 1/2 hodiny kynout, potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 150C asi 1 hodinu. Špejlí poznáme zda je uvnitř upečená.
Tato vánočka je těžší, plná mandlí a chutná znamenitě.
Poznámka:
Nejlépe je připravit si těsto v 21.00 hodin, ponechat přikryté v teple a v 7.00 hodin ráno plést vánočku.
Příprava je hodně náročná na čas, ale veřte - kdo rád dobře papá, jako já - stojí to za to!!!