Pokud se svatební hostina koná v lepším podniku (hotel, restaurace), bývá dobrým zvykem, že svatebčany přijde přivítat samotný majitel podniku, ředitel či zástupce, který by měl zajistit i porcelánový talíř, který jakoby náhodou upadne a roztříští se na mnoho kousků. Čím více střepů-tím lépe. Jde o první společnou, symbolickou práci. Střepy mají přinést štěstí a společný úklid zase soudržnost a vytrvalost.
Ke svatební tabuli usedají první hosté, poslední novomanželé. Řízení dalšího dění se ujímají rodiče nevěsty, jako hlavní hostitelé. Otec nevěsty pronáší přípitek, zpravidla hned na počátku hostiny. Pozor, pokud si chcete přiťukávat, učiňte tak jen s nejbližšími spolusedícími.
Zasedací pořádek záleží na typu stolu. Nejčestnější místa obsazují novomanželé a hlavní hosté-rodiče a svědci. Vždy dbáme na to, aby u sebe seděli hosté, kteří si jsou nějak blízcí (věkově, příbuzní atd.). Měli bychom také dbát na to, aby u stolu s eděli střídavě žena, muž, žena, muž …Měla by se udržet zásada známá také ze štědrovečerní večeře, že se od stolu nemá vstávat, dokud není ukončená konzumace jídel hlavního chodu.
Svatební tabule bývá zpravidla bohatě upravena. Neměly by chybět hlavní atributy svatby-svatební prostírání, rozmarýnové nebo myrtové větvičky, věnečky, květiny atd.
U vesnických svateb bývá stůl většinou pokrytý množstvím nejrůznějších dobrot a pečiva. Na každé svatbě bývá velmi oblíben poschoďový dort.
Po aperitivu následuje studený předkrm – zpravidla šunková rolka s křenem. Poté polévka. Tu novomanželé jedí polévku z jednoho talíře, což má symbolizovat, že od tohoto dne jsou na vše dva. Většinou se podává polévka s játrovými knedlíčky. Po polévce je na řadě teplý předkrm a hned na to hlavní chod. K dezertu se podává káva.
Zdroj: knižní archív České tradice, internet
Podmínky převzetí článku či ilustrace