2,5K
Suroviny
- Rybí hlava a kůže
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 20 g másla nebo rostlinného tuku
- 20 g hladké mouky
- KNEDLÍČKY:
- 300 g rybího masa vařeného
- 1 - 2 vejce
- 20 g rostlinného tuku
- 1 žemle
- 2 - 3 lžíce mléka
- strouhanka podle potřeby
- muškátový květ
- sůl
Postup přípravy
Kořenovou zeleninu nadrobno rozkrájíme, rybí hlavu zbavenou očí a žaber omyjeme a spolu s částí kořenové zeleniny uvaříme v osolené vodě do měkka. Mlíčí a jikry uvaříme v hrnku zvlášť. Zbytek rozkrájené zeleniny vložíme do hrnce s rozpuštěným máslem a krátce osmahneme. Přisypeme mouku a za stálého míchání opražíme. Zalijeme přecezeným vývarem z ryby, dobře promícháme, přidáme uvařené jikry a mlíčí, osolíme a zavaříme knedlíčky.
Knedlíčky:
Uvařené vykostěné rybí maso smícháme s máčenou žemlí, žloutky, rostlinným tukem a trochou strouhanky. Osolíme, okořeníme muškátovým květem a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Ze směsi vytvoříme malé knedlíčky a zavaříme je do polévky.