Suroviny
- Marcipán
Postup přípravy
Růže z marcipánové hmoty
Z marcipánové hmoty, propracujeme s troškou moučkového cukru, vyválíme na vále, moučkovým cukrem posypaném, asi 2 mm tenkou placku. Okrouhlými vypichovači vypícháme z vyválené marcipánové placky kolečka trojí velikosti. Z vypíchnutých koleček modelujeme lístečky tím způsobem, že část okraje koleček plochým nožem stlačíme. Lístečky pak dole potřeme malounko vodou, aby při sesazováním drželi pohromadě. Nejdříve spojujeme lístečky malé, pak větší a na konec největší. Tenké okraje růžových lístečku pak zahneme. Hotovou růžičku necháme asi 1 hodinu zaschnouti. Chceme-li míti růžičku růžovou nebo červenou, obarvíme hmotu před zpracováním žádoucí barvou.
Karafiáty z marcipánové hmoty
Z marcipánové hmoty, propracované s troškou moučkového cukru, vyválíme na vále, moučkovým cukrem posypaném, asi 2 mm tenkou placku. Z této placky vykrájíme proužky asi 3 cm široké a 16 cm dlouhé. Jednu podélnou stranu proužku roztřepíme stlačeným plochým nožem a několikrát nakrojíme. Takto upravený proužek svineme do podoby karafiátu.
Lístečky z marcipánové hmoty
Světlezeleně obarvenou marcipánovou hmotu vyválíme na vále, posypaném moučkovým cukrem, na plechu 2 cm tenkou. Z této placky pak vykrájíme nožem žádoucí lístečky ( jetelové, karafiátové, růžové a pod. ). Žilky lístečků, zejména růžových, znázorníme tupou stranou nože. Tyto pak k příslušným květům přiložíme. Stonky a kalíšky rovněž vymodelujeme z této hmoty.
Potahování dortů marcipánovou hmotou
Z marcipánové hmoty, propracované s troškou moučkového cukru, vyválíme na vále na vále, moučkovým cukrem posypaném, asi 2 mm tenkou, větší placku. Naplněný dort potřeme slabě meruňkovou zavařeninou, povrch zakryjeme plackou z marcipánové hmoty, strany přitiskneme a uhladíme. Povrch dortu pak různě zdobíme. Marcipánovou hmotu můžeme také zakrýti jen povrch dortu, po případě obalíme hmotou jenom strany dortu