Úvod NÁPADYTvořeníJarní tvoření Pomlázka ze 6 prutů – do kulata

Pomlázka ze 6 prutů – do kulata

autor: České tradice - Martin
2,1K views

Složitost: vhodné od 6 let

Materiál

  • alespoň 7 vrbových proutků
  • nůž
  • provázek

Postup

  1. Pokud máte málo proutků nebo prostě chcete zkusit jinou pomlázku, pak je pomlázka ze 6 proutků ta pravá. Připravíme si jich o něco více než 6, jeden na ovázání rukojeti a alespoň 2 náhradní, kdyby se nám při práci některý zlámal.
  2. Vezmeme tedy do ruky 6 proutků a zarovnáme je podle špičky. Spodní silnější část proutků seřízneme na stejnou délku.
  3. Poté vložíme další proutek doprostřed svazku, který zasuneme ale jen asi 8-10 cm dovnitř.
  4. Tím pak začneme pevně omotávat celý svazek, čímž nám vznikne základní rukojeť budoucí pomlázky.
  5. Na konci pak provlékneme konec proutku skrz svazek proutků a utáhneme.
  1. Nyní si chytneme proutky silnější částí s rukojetí dál od sebe a začínáme plést pomlázku.
  2. Proutek č. 1 z levé strany vedeme horem mezi proutky 5 a 6 na pravé straně, ohneme a vracíme zase na levou stranu, ale na pravý okraj levé části (napravo od proutku č. 3).
  3. Stejně tak provedeme vpravo: proutek č. 6 vedeme horem nalevo skrze proutek č. 2 a 3, ohneme a vracíme vpravo, ale na pozici vlevo od proutku č. 4. Držíme opět v každé ruce 3 vyrovnané proutky, ale na každé straně se krajní proutek dostal ke středu, stejně jako u klasické pomlázky z 8 proutků.
  4. Vlastně krajní proutek z jedné řady vždy obtáčíme kolem dvou středních na protilehlé straně. Stejným způsobem stále dokola. Pokud se budeme držet postupu a strany budeme pravidelně střídat, bude pomlázka zakulacená. Nesmíme zapomenout pomlázku při pletení dobře utahovat.
  5. Asi 5 cm před ukončením pletení vložíme mezi proutky pevný provázek, dopleteme konce proutků, pevně ovážeme provázkem a zavážeme.

Veselé Velikonoce všem a prosím nezapomeňte, že pomlázka není mučící nástroj, ale jen symbolická věc pro symbolické omlazení.

Související příspěvky

Podmínky využití textů naleznete na konci každého článku.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Tyto webové stránky využívají k poskytování svých služeb soubory cookies. Potvrdit Více informací