Úvod NÁPADYTvořeníJarní tvoření Pomlázka z 8 prutů – klasická

Pomlázka z 8 prutů – klasická

autor: České tradice - Martin
279 zobrazení

Složitost: vhodné od 6 let

Materiál

  • alespoň 9 vrbových proutků
  • nůž
  • provázek

Postup

  1. Klasická a nejběžnější pomlázka se plete z osmi proutků. Připravíme si jich o něco více, jeden na ovázání rukojeti a alespoň 2 náhradní, kdyby se nám při práci některý zlámal.
  2. Vezmeme tedy do ruky 8 proutků a zarovnáme je podle špičky. Spodní silnější část proutků seřízneme na stejnou délku.
  3. Poté vložíme další proutek doprostřed svazku, který zasuneme ale jen asi 8-10 cm dovnitř.
  4. Tím pak začneme pevně omotávat celý svazek, čímž nám vznikne základní rukojeť budoucí pomlázky.
  5. Na konci pak provlékneme konec proutku skrz svazek proutků a utáhneme.
  1. Nyní si chytneme proutky silnější částí s rukojetí dál od sebe a začínáme plést pomlázku.
  2. Proutek č. 1 z levé strany vedeme mezi druhým a třetím proutkem (tedy mezi proutky 6 a 7) na pravé straně, ohneme a vrátíme spodem zase na levou stranu, ale na pravý okraj levé části (vedle proutku č. 4).
  3. Stejně tak provedeme vpravo: proutek č. 8 vedeme horem nalevo skrze proutek č. 3 a 4, ohneme a spodem vrátíme zase vpravo, ale na pozici vlevo od proutku č. 5. Držíme opět v každé ruce 4 vyrovnané proutky, ale na každé straně se krajní proutek dostal ke středu.
  4. Stejným způsobem stále dokola. Pokud se budeme držet postupu a strany budeme pravidelně střídat, bude pomlázka skutečně čtyřhranná. Nesmíme zapomenout pomlázku při pletení dobře utahovat.
  5. Asi 5 cm před ukončením pletení vložíme mezi proutky pevný provázek, dopleteme konce proutků, pevně ovážeme provázkem a zavážeme.

Veselé Velikonoce všem a prosím nezapomeňte, že pomlázka není mučící nástroj, ale jen symbolická věc pro symbolické omlazení.

Související příspěvky

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Tyto webové stránky využívají k poskytování svých služeb soubory cookies. Potvrdit Více informací

Podmínky využití textů naleznete na konci každého článku.
X