2,4K
Suroviny
- 750 g mouky (1/2 hladká + 1/2 hrubá)
- sůl
- 140 g jemného cukru
- 180 g másla
- vanilka
- cca 1/4 l mléka
- 4 kostky cukru
- 40 g droždí
- 4 žloutky
- 50 g mandlí
- 50 g hrozinek3
- 0 g citronát
- tuk na potření plechu
- 1 celé vejce
Postup přípravy
- Necháme vykynout kvásek z mléka, kostkového cukru, droždí a trochy mouky.
- Na vále si připravíme mouku, sůl, rozdrobené máslo, cukr, vanilku a citronovou kůru. Zaděláme vzešlým kváskem a přidáme ve zbylém mléce rozšlehané žloutky.
- Vypracujeme tuhé a hladké těsto, do kterého dáme polovinu na nudličky nakrájených mandlí, hrozinky a citronát. Těsto necháme zakryté v míse kynout na teplém místě minimálně hodinu.
- Z těsta připravíme bochánek (nebo dva malé), položíme na pomaštěný plech (možno také vyložený papírem na pečení) a necháme ještě půl hodiny kynout.
- Pomažeme rozšlehaným celým vejcem, na středu uděláme nožem kříž a bochánek posypeme druhou polovinou mandlí.
- Vložíme do předehřáté trouby, kterou po pár minutách stáhneme na cca 180 oC a pečeme asi 45 minut. Ihned po upečení bochánek pocukrujeme!