Suroviny
- Pro přípravu cca 20 dkg marcipánové hmoty:
- 5 dkg mandlí
- 12 dkg moučkového cukru
- 3 dkg škrobového sirupu
Postup přípravy
Mandle spaříme a oloupeme. Oloupané mandle dobře osušíme a na velmi jemném žíněném (z nouze i drátěném) sítě nastrouhaných mandlí a škrobového sirupu a vše zpracujeme v jemné tuhé těstíčko. Je-li toto ještě řídké, přidáme moučkového cukru. Nepotřebujeme-li marcipánovou hmotu ihned, zabalíme ji do papíru a v chladné místnosti uschováme.
Důležité:
K tvoření rozmanitých ozdob popracujeme do marcipánové hmoty trošku moučkového cukru. Žádoucí barvy dosáhneme nejedovatou barvou, rozpuštěnou v trošce vody. Marcipánové hmoty používáme k modelování všelikých květin, například karafiátů, růží, sněženek, hub, ovoce, k potahování malých zákusků a dortů, k plněný piškotových rolád apod. Rozředěná škrobovým sirupem slouží k ozdobenému postřikování sáčkem, opatřeným trubičkou s hvězdicovitým otvorem.