Jaký stromek vybrat
V prodeji je několik druhů vánočních stromečků, které se liší svým vzhledem, trvanlivostí a dokonce i vůní.
Smrk ztepilý
To je klasický vánoční stromeček. Dříve nejrozšířenější, dodnes patří k nejlevnějším stromkům. Hodí se do chladnějších místností, kde pak vydrží klidně i několik týdnů. Jehlice má dlouhé asi 2 cm, jsou tuhé a tmavozelené
Smrk pichlavý
Stromek s delší životností. Pokud mu dopřejeme správnou péči, vydrží i v teplejším bytě minimálně do “Tří králů”. Jehlice 2 – 3 cm dlouhé, tuhé a zašpičatělé, většinou modrozelené až stříbrné.
Smrk omorika
Smrk omorika se vyznačuje úzkou stavbou. Jehlice 1 – 2 cm dlouhé, slabě zašpičatělé, ohebné, na líci modravě zelené. Péči vyžaduje jako smrk ztepilý. Patřé k levnějšímu sortimentu vánočních stromků. Více informací >>
Borovice černá
Její dlouhé a tmavě zelené jehlice neztrácejí barvu ani po několika týdnech. Rozhodně nezklame zákazníka, který touží po vánočním stromku s dlouhou trvanlivostí a za rozumnou cenu. Více informací >>
Borovice lesní
Je velmi podobná borovici černé, avšak její jehlice jsou středně dlouhé, občas i lehce zkroucené, šedo nebo světle zelené. Více informací >>
Jedle kavkazská
Jedle kavkazská patří všeobecně k nejžádanějším vánočním stromkům, hodícím se do všech bytů. Jehlice jsou 2 – 3 cm dlouhé, velmi husté, na líci tmavozeleně lesklé. Svojí stavbou a hustotou větví je dokonalým symbolem vánoc pro náročného zákazníka. Více informací >>
Jedle bělokorá
Jedle bělokorá je tuzemský zástupce ze široké nabídky jedlí. Jehlice jsou 3cm dlouhé, ohebné, tmavozelené. Stavba stromku je řidší. Více informací >>
Douglaska tisolistá
Douglaska tisolistá má podobnou trvanlivost jako smrk pichlavý, ale její předností je pronikavá vůně po citrusech, která se uvolňuje z jehličí. Více informací >>
Aby nám stromek déle vydržel
- Po zakoupení a převozu domů necháme stromek v transportní síti.
- I když je to pohodlnější, nedoporučujeme si nechat nohu stromečku ofrézovat. Stromek pak totiž přijme méně vody a tím pádem dříve usychá.
- Seřízneme 2-3 cm na noze stromku a stromek postavíme do nádoby s vodou (čerstvý řez pomůže stromečku přijmout i několik litrů vody a tak zůstane déle svěží)
- V případě mrazů doporučujeme do vody proti zamrznutí přidat glycerin (k zakoupení v lékárně).
- Když přijde čas přenést stromeček z venku do teplé místnosti, je třeba dopřát stromku několik hodin aklimatizace v nevytápěné místnosti. V opačném případě vystavujeme stromek teplotnímu šoku, který by mohl způsobit uschnutí a opad jehličí.
- Transportní síť doporučujeme sundat až po usazení do stojanu. Usnadníte si tím hodně práce při manipulaci.
- Stromeček je vhodné alespoň jednou za dva dny zvlhčit vodou z rozprašovače.
Likvidace
Ve větších městech si s likvidací hlavu dělat nemusíte, během ledna a února se pořádají centrální svozy a váš stromek skončí ve štěpkovacím zařízení a nebo jej zavezte do nejbližšího sběrného dvora. Rozhodně jej nedoporučujeme použít jako potravu pro zvířata. Nikdy totiž nemáte jistotu, že na stromečku nezůstal nějaký ten háček a nebo prskavka. A nebo s ním zatopte. Pod odstrojený stromek podsuňte větší papír a nebo igelit. Stromek postupně ostříhejte a rozřežte na krátké kusy a vše sbalte do uzlíčku. Na chatě nebo chalupě ještě poslouží k zatápce v krbu nebo kamnech.
Zdroj: www.vanocni-stromky-rezane.cz, www.srubyservis.cz, www.kouzelnevanoce.cz, bydleni.idnes.cz, ekolist.cz