Suroviny
- 2 dkg sušeného mléka
- 2dkg umělého tuku nebo máslo
- 7-10 dkg moučkového cukru
- několik kapek hořkomandlového oleje
- kávová lžička škrobového sirupu
Postup přípravy
V misce pěnovitě utřeme máslo nebo umělý tuk, přidáme k němu cukr, sušené mléko, škrobový sirup, hořkomandlovou příchuť, a vše dobře zamícháme. Tuto směs pak na vále, cukrem poprášeném, rukama propracujeme v tužší vláčné těstíčko. Je-li těstíčko ještě řídké, přidáme cukru, je-li méně vláčné přidáme škrobového sirupu. Nepotřebujeme-li marcipánovou hmotu ihned, zabalíme ji do papíru a v chladné místnosti uschováme.
Důležité:
K tvoření rozmanitých ozdob popracujeme do marcipánové hmoty trošku moučkového cukru. Žádoucí barvy dosáhneme nejedovatou barvou, rozpuštěnou v trošce vody.
Marcipánové hmoty používáme k modelování všelikých květin, například karafiátů, růží, sněženek, hub, ovoce, k potahování malých zákusků a dortů, k plněný piškotových rolád apod. Rozředěná škrobovým sirupem slouží k ozdobenému postřikování sáčkem, opatřeným trubičkou s hvězdicovitým otvorem.