4) Oběd u nevěsty

autor: České tradice - Martin
2,3K views

Hostina bývala zpravidla u nevěsty. Když rodiče novomanželům ještě jednou požehnali a hosté blahopřáli, ženy se přestrojili, tak se usedlo dle tlampačem stanoveného řádu ke slavnostně ustrojené tabuli.
Novomanželé usedli v čelo stolu a družičky s mládenci a tlampačem jim posluhovali.
Po společné modlitbě se dali všichni do hodování.
Při hostině se tlampač snažil hosty co nejvíce obveselit prováděním různého čtveráctví, rozmarným vypravováním rozličných událostí a rozmanitými šprýmy.
Mezi jídlem po sobě házeli hosté cukrovinkami, hráškem, hrozinkami, mandlemi a jinými drobnostmi.
Po hovězím mase (někde až po koláčích nebo po rozebrání “věnce”) začínali přípitky. Věnec byla veliká buchta, polepená věnečky a jinými ozdobami a vyzdobená cukrovinkami, jablky, švestkami na dřívkách napíchanými a ověšenými řetízky z jeřabin nebo barevného papíru. Nejvýše mezi ozdobami byl malý zimostrázový věneček, který obdrží nevěsta a ostatek se teprve pak rozdělí mezi ostatní. Někde se pečou věnce dva, jeden pro ženicha, jeden pro nevěstu.
Při hostině bývalo nutností mít tobolku-peněženku plnou, neboť vybírání na různé účely nemělo konce. Hosté museli přispět na kolébku a povijan, pro kuchařku a na mýdlo, na umyvadlo, na hudebníky a jiné rozmanité věci.
Při svatební hostině bývala nejobyčejněji tato jídla:

  • Polévka hovězí s kroupami
  • Pšeničná nebo jahelná kaše s medem, perníkem nebo s hrozinkami
  • Hovězí maso se smetanovým křenem
  • Hrách s perníkem
  • Sele jablky nadívané
  • Skopové s kmínem
  • Vepřové se zelím
  • Slepice s nudlemi a s hrozinkami
  • Telecí a skopová pečeně
  • Vepřová s kyselou omáčkou a s hrozinkami
  • Pečené Husy a kachny
  • Koláče

Na konec přinesla družba stromek, totiž suchý keř o třech větvích do buchty zaražený, na kterém bylo napícháno a navěšeno množství cukrových srdíček, děťátek, hrozinek, mandlí a podobných věcí. Ženy a družičky začali zpívat písničku o Adamovi a Evě (“Šel jest Pán Bůh, šel do ráje…”).
Na konci zpěvu zatřásla nevěsta stromkem, aby jí pro všeobecný smích padlo na talíř děťátko nebo kolébka.
Po obědě všichni poděkovali za pohoštění a odešli do hostince, kde pokračovala zábava a kde bylo dostatek místa pro tanec. Tanec zahajovala starší družička s mládencem a po nich spěchali do kola všichni. I usedlé matky rozháněly faldy, nevěstu musel provést každý hoch, aby jí prý nebolelo ze sezení břicho.
Někde odcházeli na večeři k rodičům ženicha a přitom se vozívala výbava. Většinou se ale s výbavou jelo až druhého dne.
Mezi tancem odcházela nevěsta několikrát domů se převléknout, aby jí babky nepomlouvaly, že nemá nic na sebe a že čeká co jí manžel koupí.

Zdroj: knižní archív České tradice, internet

Podmínky převzetí článku či ilustrace

Související příspěvky

Vložit komentář

* Použitím tohoto formuláře souhlasíte s ukládáním a manipulací s těmito údaji prostřednictvím této webové stránky.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Tyto webové stránky využívají k poskytování svých služeb soubory cookies. Potvrdit Více informací

Podmínky využití textů naleznete na konci každého článku.